Jdi na obsah Jdi na menu

Kultura

Česká republika je země s dlouhou tradicí kulturního života ve všech jeho myslitelných polohách: od architektury, přes divadlo, film, literaturu až po hudbu. Zde se omezíme na základní a zajímavá doporučení, zejména z aktuální doby.

UNESCO

V České republice je 12 památek zapsaných na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jedná se zejména o architektonické památky různého stáří (např. historické centrum Prahy, Českého Krumlova nebo celá vesnice Holašovice), ale také o díla moderní architektury (vila Tugendhat v Brně).

Hraný film

Český (a československý film) měl ve světě velmi dobré jméno, zejm. v 60. letech dvacátého století v souvislosti s Novou vlnou.

Prestižní ocenění Oskar v kategorii „Nejlepší cizojazyčný film“ získaly tři snímky, konkrétně v roce 1965 Obchod na korze, o dva roky později Ostře sledované vlaky a v roce 1996 Kolja.

České filmy pravidelně uspívaly na mezinárodních festivalech po celém světě. Sama Česká republika pořádá celou řadu filmových festivalů, z těch mezinárodních je nejprestižnější festival v Karlových Varech.

Animovaný film

Česká republika (a zvláště dříve Československo) je známá svým animovaným filmem, a to jak filmy pro děti (za vše budiž zmíněn fenomén Večerníčku, který je nejdéle nepřetržitě vysílaným televizním formátem v ČR). Animované filmy pro dospělé pak reprezentuje např. světově proslulý surrealista, tvůrce krátkých i celovečerních filmů, Jan Švankmajer.

Literatura

Česká literatura je ve světě dobře známa, zejména pak literatura 20. století představovaná například Karlem Čapkem (Válka s mloky, R.U.R., ve kterém bylo poprvé použito slovo „robot“) nebo německy píšícím Franzem Kafkou.

Nejpřekládanější (do desítek jazyků včetně čínštiny nebo arabštiny) a světově nejčtenější knihou jsou Osudy dobrého vojáka Švejka, napsané Jaroslavem Haškem a kongeniálně ilustrované Josefem Ladou. Literatura, jakožto relativně okrajový fenomén současné kultury, rozhodně nemá v České republice slabou pozici. Češi jsou označováni za národ čtenářů ,každoročně vychází na 18000 nových titulů. Z českých dramatiků je ve světě nejvíce znám Václav Havel, bývalý československý prezident, proslulý svými absurdními dramaty, nebo Karel Čapek, z jehož divadelní hry R.U.R. pochází mezinárodní výraz „robot“.

Hudba

Každý zná významná jména klasické hudby jako Bedřich Smetana, Antonín Dvořák nebo Leoš Janáček. Ty však představují pouhý vrchol olbřímího ledovce české hudby. Říkávalo se „co Čech, to muzikant“ a do jisté míry je to navzdory devastujícímu úsilí české pop-music  snad ještě pravda.